Bike, bestuur en backlog

Geplaatst op 07-01-2018  -  Categorie: Algemeen

Het bestuur van de fietsclub werkt al geruime tijd samen in een ‘pragmatische vorm’ van Agile. We hebben een backlog, we werken in sprints waarin we activiteiten in realiseerbare brokken werk verdelen èn afronden en eens per kwartaal hebben we een retrospective waarin we successen en verbeteringen signaleren. Heel pragmatisch want het past, meestal, allemaal in een 2-wekelijkse vergadering van 1.5 uur.

Onze backlog kent een aantal vaste waarden, tochten of activiteiten die er elk jaar op staan. Omdat ze ‘legendarisch’ zijn (Amstel Gold Race), omdat ze goed bezocht zijn (Baan Clinic), omdat het past in het seizoen (MTB clinic of indoor training) of omdat we zelf ook al meefietsen ( Gerrie Knetemann Classic)

De backlog geeft dus heel fijntjes weer wat de fietsvoorkeuren van de bestuursleden zijn. Geen ramp want we hebben zo langzamerhand een neus voor fijne fietstochten en we putten uit de lijst van degelijke NTFU fietstochten en eigen ervaringen. Maar de kans bestaat dat het een herhaling van zetten wordt, we de lokale pareltjes missen en de kalender van de verschillende jaren erg op elkaar gaat lijken.

Dat willen we voorkomen en daar kun jij bij helpen. Vanaf dit jaar gaan we de kalender met zijn allen opstellen, steeds een kwartaal vooruit. Zo blijft het aantal activiteiten en de bijbehorende ‘organisatie load’ beperkt en blijft er ruimte om activiteiten te wijzigen en te verbeteren in het daarop volgende kwartaal.

Deze Kwartaal Planningssessies zijn het moment om je invloed te laten gelden en de backlog te verrijken met die ene unieke tocht in het zuiden van Limburg, dat nog onbekende MTB tochtje of dat goede verhaal over sportvoeding waarvan jij denkt dat je collega’s dat ook heel erg leuk gaan vinden.

Zo ontstaat er een goed gevulde en zeer gevarieerde backlog die vervolgens geprioriteerd wordt. Welke activiteiten bieden de hoogste ‘bike value’ en kunnen dus rekenen op de meeste deelnemers. Wat vinden we als club belangrijk en leuk en wat gaan we dus het komende kwartaal organiseren. Zo creëren we een fietsclub-agenda met draagvlak.

De eerste Kwartaal Planning sessie wordt eind februari georganiseerd voor de periode april, mei en juni.

De volgende keer meer over wat refinement te maken heeft met het scheren van je benen.