Cultuurtips mei

Geplaatst op 05-05-2022  -  Categorie: Algemeen

Geraint Thomas - Mijn Tour De France - De Succestocht naar de Gele Trui

the-tour-according-toDeze cultuurtip gaat over hoe Geraint Thomas de Tour de France won in 2018. Het boek volgt Geraint van dag tot dag, en geheel in de literaire traditie van James Joyce en Virginia Woolf kun je zijn gedachtestroom volgen, zijn stream of consciousness, met in elk hoofdstuk een nieuwe etappe van de tour. Het effect is niet zozeer een literair boek, alswel dat je eigenlijk naast hem op de fiets zit, en dag na dag de ontwikkelingen volgt binnen het peloton, binnen zijn team en die in Geraints eigen hoofd. En ook al weet je hoe het afloopt, het wordt al spannender naarmate de tour de Arc de Triomphe in Parijs nadert. En dan is het haast alsof je zelf de tour wint. Tussen de hoofdstukken/etappes door lees je enkele bespiegelingen van zijn ploegbaas, de SKY-manager en zijn vrouw en dat is een leuke afwisseling. Dus mocht je alvast in de stemming willen komen voor de Tour de France, dan is dit boek een goede opwarmer.

Chasse-Patate - Wielerverhalen

chasse-patateChasse-Patate, de podcast-serie van WattCycling, is verrassend leuk. Het is een aanrader voor fietsers en would-be fietsers: als jouw fiets al een tijdje in de hoek van je schuurt staat te verstoffen en jou verwijtend aankijkt: luister deze podcast en je krijgt gewoon zin om weer te gaan fietsen. Het is een enigszins literaire podcast en gaat niet zozeer over het fietsen zelf als wel over alles eromheen: fietsidolen, rituelen voor een wedstrijd en de fysieke beleving van voluit fietsen. Of zoals ze zelf zeggen: van legendes uit de kopgroep tot mythes uit de staart van het peloton en alles er tussenin. De sfeer? Het is op een leuke toontje gesproken met een herkenbaar westerndeuntje à la Ennio Morricone. En ja, toen ik een paar had geluisterd kon ik niet meer wachten om zelf weer op de fiets te stappen. Afleveringen duren 10-15 minuten.

https://open.spotify.com/show/2A5GX3iTNbAvNU4omuu9hv

Cycling Documentary - Zijn tweeëntwintig was nog schoon

zijn-22-was-nog-schoonDeze tip kreeg ik van een vriend van me: een documentaire van Laurens ten Dam en Stefan Bolt waarin ze de wedstrijd uit het boek 'De Renner' van Tim Krabbé met zijn tweeën nafietsen. Ze citeren regelmatig uit de roman en ik moet zeggen - misschien had ik gewoon niet zo'n zin in, want ik heb die documentaire minstens zes keer uitgezet voordat ik hem heb uitgekeken - het sprak me niet erg aan. Het heeft er wellicht mee te maken dat ik het boek langer dan 30 jaar geleden een keer heb gelezen, en dat het dus niet vers in mijn geheugen lag. Oftewel, de documentaire is niet bijster fascinerend als je dat boek niet gelezen hebt. Alsof je een docu kijkt van een beroemde ster waar jij nog nooit van hebt gehoord. Uw cultuurminnende fietscollega kan echter niet achterblijven en heeft het boek inmiddels geleend uit de bieb. Daarvan de volgende keer een review, en mogelijk ook een herziening van deze review.

https://www.youtube.com/watch?v=JiaitFPHtqw&vl=nl