De Fietsclub in Corona tijd

Geplaatst op 10-04-2020  -  Categorie: Algemeen

Het is voor iedereen een hele rare tijd. We werken allemaal al enkele weken thuis en worden gevraagd zoveel mogelijk thuis te blijven. Er mag nog wel individueel gesport worden, maar ook het liefst thuis!

Clubactiviteiten kunnen niet doorgaan

Meteen toen de eerste signalen over binnenblijven rondgingen hebben we de geplande fietslcub activiteiten in de ijskast gezet. We hadden een baanwielrenclinic op de agenda staan en eind maart zouden we naar het strand om met Peter Koning de allure van strandfietsen te ervaren. Het was een zure appel, maar uiteraard konden deze activiteiten niet doorgaan.
We kregen gelukkig heel veel begrip van de organisaties en onze activiteiten gaan later dit jaar alsnog door! Iedereen die zich heeft ingeschreven kan dan alsnog aansluiten, past die nieuwe datum niet, dan krijg je natuurlijk je geld terug!

Pubquiz en ALV

Er stond in april een Pubquiz met ALV op de agenda, deze is ook geannuleerd nu. We kijken of we deze niet digitaal moeten gaan houden. Dan zien we elkaar tenminste nog een keer!

tacx-tuinBinnen fietsen

De makers van fietstrainers doen goede zaken deze dagen. Er wordt heel wat op de Tacx, Kickr, Elite, BKOOL en andere apparaten doorgebracht. In combinatie met je trainer is Zwift érg populair om toch nog de nodige beweging te krijgen. Als je deelneemt aan de trainingen van WattCycling waar we mee samenwerken, dan kun je zelfs trainingen meedoen op Zwift. Er zijn ook binnen ABN AMRO initiatieven om Zwift rides te organiseren. Heb jij nog een leuk idee, laat het ons weten! Stuur ons ook je foto's op je indoor (of terras?) opstelling!

Buiten fietsen

We zien op Strava gelukkig wel dat er nog veel buiten gefietst wordt door onze leden. Als het goed is doen jullie dit allemaal solo, danwel met leden van je eigen huishouden. Tot mijn verrassing kwam ik afgelopen week nog meerdere groepen fietsers tegen, waarbij ik me oprecht afvraag hoe zij erbij komen dat je op die manier je aan de adviezen van 1,5 meter kunt houden?

824559-1Zo vlak voor pasen zie je dat lokale overheden ook strengere regels aan het invoeren zijn. In Zuid-Limburg mag je alleen nog maar fietsen of op de motor komen als je zelf woont in die regio, maar ook op de Amsterdamse Ronde hoep is het dit paasweekend niet toegestaan om op de motor te rijden of met meer dan 2 fietsers tegelijk! Eigenlijk wel logisch en duidelijk.  Ik herhaal hier dan ook maar even het verzoek dat de NTFU aan haar leden doet: “Wees verstandig: blijf dichtbij huis en houd ruimschoots afstand.”

Er zijn meerdere redenen waarom we verstandig moeten zijn. We moeten voorkomen dat teveel mensen samen komen en het virus daarmee verspreiden, maar we moeten ook voorkomen dat we de eerste hulp en ziekenhuizen onnodig belasten!

Het is sowieso verstandig deze tijd om rustig aan te fietsen en je niet tot het uiterste te belasten, omdat dit je weerstand tijdelijk flink verlaagt, waardoor je tijdens je herstel van je trainingen erg vatbaar bent voor het virus!

Kies een rustig moment

De Rijksoverheid vraagt iedereen met klem alleen naar buiten te gaan als het nodig is, bijvoorbeeld om een frisse neus te halen. Saskia Kluit, directeur van de Fietsersbond: “Het blijft heel belangrijk deze adviezen op te volgen. Pak de fiets als je boodschappen gaat doen of als je echt weg moet, bijvoorbeeld als je werkt in een cruciaal beroep. Wil je even je zinnen verzetten, dan rijd je een kort rondje in je eigen buurt. Doe dat op een rustig moment, bijvoorbeeld ’s ochtends vroeg of later op de avond. Daarmee draag je je steentje bij en voorkom je dat het te druk wordt op populaire plekken.”

Fiets solo

De Koninklijke Nederlandse Wielerunie (KNWU) en Nederlandse Toer Fiets Unie (NTFU) roepen al geruime tijd wielrenners en mountainbikers op de kilometers solo te maken. Thorwald Veneberg van de KNWU: “We zien nog steeds groepen die de weg op gaan, vandaar nog eens de oproep. Elke wielersporter moet zijn of haar verantwoordelijkheid nemen. Dat betekent dat je solo fietst, een helm draagt en ruimschoots afstand houdt van andere verkeersdeelnemers. Zoek dus niet de smalle drukke paadjes op.”

Houd rekening met, en afstand van elkaar

Erik Tolboom van wielersportbond NTFU voegt daaraan toe: “Ook voor wielersporters geldt: blijf dichtbij huis. Houd zichtbaar rekening met andere gebruikers van het fietspad. Bel van te voren en pas je snelheid aan als je inhaalt. Als passeren niet mogelijk is, houd je ruim voldoende afstand. Saskia Kluit van de Fietsersbond besluit: “We maken met z’n allen gebruik van het fietspad. Fiets sociaal, wees geduldig als je elkaar tegenkomt en gun elkaar de ruimte. De gezondheid en veiligheid van iedereen staat voorop, we rekenen op ieders begrip in deze tijden.”