Met Zwift de straat (niet) op!

Geplaatst op 14-02-2017  -  Categorie: Techniek  -  Auteur: Willem  -  Bron:

Misschien ben ik niet erg avontuurlijk aangelegd, mogelijk ben ik gewoon een angsthaas. Maar eigenlijk vind ik dat ik zéér realistisch en voorzichtig ben! In ieder geval krijg ik het benauwd op mijn racefietsje zodra de bladeren beginnen te vallen. In mijn hele fietscarriere heb ik twee schuivers gemaakt. Beide keren had dat niets met de herfst te maken, toch zit die angst er een beetje in. Ik maak mezelf wijs dat het helemaal niets met de kou te maken heeft, maar echt met de gladheid en die smalle bandjes!

Maar als ik dan niet naar buiten ga, hoe train jij dan zul je je afvragen? Nou, onder andere bij The Cycling Academy, waar ik aan mijn duurvermogen werk! Maar ik heb vorig jaar ook een indoortrainer gekocht...

Jazeker een indoortrainer!


20170215 082059In de volksmond is de merknaam Tacx verworden tot de soortnaam en met recht, want ze maken mooie apparaten. Maar ik heb een trainer gekocht van Elite. Mijn keuze viel daarop omdat je bij dit apparaat geen rol hebt waar de achterband op draait, maar je haalt je achterwiel uit je fiets en zet de achtervork op het apparaat en de cassette zit rechtstreeks op het apparaat. Dit heet een 'direct drive' machine. Tacx heeft er ook een, die is nóg mooier, maar ook Wahoo heeft een hele mooie in de vorm van de Kickr.
Het voordeel van zo'n direct-drive is dat de achterband niet slijt, wat écht heel hard kan gaan. De band wordt heet tijdens het rijden, maar heeft geen voordeel van een koele ondergrond en rijwind die het rubber gekoeld houden. Ik heb wel eens banden zo hard zien slijten dat de rubberdeeltjes tot aan het plafond zaten! Natuurlijk is dat op te lossen met een (meestal blauwe) trainersband, maar dan moet je banden wisselen, óf een extra wiel hebben.

Als je dan je indoor trainer opstelling hebt, kun je dus lekker thuis verder trainen. Ieder vrij uurtje klim je dan uiteraard op de fiets: hij staat er toch voor? FOUT..

Het is dodelijk saai om alleen thuis te fietsen. Het is bloedheet want je hebt geen rijwind en je verveelt je te pletter! Ik had dan meestal maar een film of serie aangezet om de tijd te doden. Je moet toch wat?

Zwift to the Rescue!!

Zwift cEen paar slimme jongens in de VS hadden hetzelfde probleem en hebben een computergame bedacht om thuis fietsen leuk te maken. Maak van je fiets en je indoortrainer een gamecontroller en fiets door een digitale wereld, samen met de rest van de wereld! Of zoals Zwift het zelf stelt: "Zwift translates your real world effort into speed in the digital one. Your power, measured by the watts you produce, propels you through the digital landscape."
Om de koppeling tussen trainer en computer te maken heb je ANT+ of Bluetooth Smart sensoren nodig op je fiets of trainer. Deze koppel je aan je PC via een ANT+ USB stick, of via de Zwift Mobile Link app op je smartphone en weg ben je !

Heel veel verschillende apparaten

Een van de krachtige selling points van Zwift is dat je met bijna elke indoortrainer kunt meedoen! Zolang er maar sensoren zijn die met je computer kunnen communiceren! Ook met een oudere trainer kun je met een Speed en Cadans sensor op Zwift aansluiten. Het programma van Zwift rekent dan de snelheid en cadans van de sensoren om in een geleverde vermogen in Watt door een 'Virtuele power curve'. Deze curve is gebaseerd op hun eigen onderzoek met álle ondersteunde trainer opstellingen.
Het spel werkt het mooist als je een échte powermeter hebt op je fiets, dan is de aansturing van het spel héél echt. Als je dat combineert met een 'Smart trainer', dan wordt de ervaring nog weer echter, want dan weet je trainer dat je een helling op gaat en wordt de weerstand automatisch opgevoerd!

Zelf heb ik een trainer die een geleverd wattage berekend in de trainer zélf. Zwift vangt dit keurig op via de ANT+ USB stick en als ik dus zwaarder schakel en flink doortrap, dan vlieg ik over het digitale landschap van het fictieve eiland Watopia!

Drie werelden

Watopia richmond londonZwift heeft nu drie digitale werelden online gezet. Je kunt niet kiezen welke wereld je wilt rijden, dat wordt door Zwift periodiek gewisseld. Je kunt wel binnen die werelden verschillende routes kiezen.
Ze hebben het genoemde Watopia gemaakt. Er is een digitale stad Richmond, het WK parcours van 2015(!), en sinds dit jaar kun je ook door een digitaal London fietsen! En je fietst nooit alleen. Je ziet een lijstje van mensen die om je heen rijden, met naam en vlaggetje. Als je afspreekt met je vrienden kun je daadwerkelijk samen rijden! Dat vergt overigens nog wel wat oefening. Ik ben al eens iemand kwijt geraakt, maar dat is me in de echte wereld ook al eens gebeurd....

Achievements

Het is een spel, zoals ieder computerspel. Je kunt dus door vaker te rijden meer uitrusting verdienen. Je begint met een standaard fiets en kleding. Na x kilometer krijg je de keuze om een ander shirt te dragen, je kunt nieuwe wielen verdienen totdat je op je Pinarello met carbon velgen rijdt en iedereen het nakijken geeft !

Strava

Er is ook een koppeling mogelijk met Strava. Dat houdt in dat je ná je rit, al je gegevens automatisch uploadt naar Strava, je digitale logboek. Hier kunnen de data nerds hun grafiekjes bekijken en zelfs KOM of QOM worden van de digitale (vulcano)Mountain

Maakt Zwift indoortrainen leuker?

Logo zwift
Is het het geld waard vraag je je af. Dat zal voor iedereen anders zijn. Zwift kost 10USD per maand. Maar belangrijker is dat je het iedere maand kunt stopzetten! Ik maak er zelf maar een paar maanden per jaar gebruik van en ik vind het het geld meer dan waard! 

Er is nog zoveel meer te vertellen over Zwift, zoals: grouprides, trainingprogramma's die je kunt volgen, enzovoort. Maar ik wil je oproepen het eens te proberen. Iedereen kan het een week gratis testen!

Als je meer wil weten over jouw apparatuur in combinatie met Zwift, kijk eens op http://zwift.com/get-started  . Als je wil weten wat vandaag de digitale wereld is waarop je kunt rijden, kijk dan op http://whatsonzwift.com . En op http://zwiftblog.com nog héél veel informatie!