Qhubeka-actie groot succes

Geplaatst op 09-11-2020  -  Categorie: Algemeen  -  Auteur: Linda Boersma

Tijdens de afgelopen Tour de France heeft een flink aantal collega’s een indrukwekkend aantal kilometers gemaakt voor de Qhubeka-actie. In drie weken tijd hebben 21 collega’s bij elkaar EUR 1351 bij elkaar gefietst. Met de bijdrage van de ABN AMRO Foundation erbij (met dank aan Louis), komt het eindtotaal op een geweldig bedrag van EUR 1771. Met dit bedrag kunnen 9 fietsen gekocht en verstrekt worden in Zuid-Afrika. Een fantastische bijdrage. Hartelijk dank aan alle deelnemers, de ABN AMRO Foundation en @wielerboek.

imagesHet begon in januari

In augustus, vlak na de BBQ, mailde Gerrit Schep de fietsclub met het idee om een actie op poten te zetten voor stichting Qhubeka (www.qhubeka.org), het goede doel waar ook de Zuid-Afrikaanse wielerploeg NTT ProCycling zich voor inzet. In januari had Douglas Ryder, ploegleider van NTT ProCycling, nog een drukbezochte presentatie gegeven in CIRCL. En wat zou het mooi zijn als we iets terug konden doen.

Vlak voor de start van de Tour de France startte de actie: leden en medewerkers van ABN AMRO konden tijdens de Tour, terwijl de pro’s door Frankrijk toerden, hun eigen kilometers maken en een bedrag per km bij elkaar fietsen. Met als afsluiting een eindrit van circa 100 km. We kregen meteen veel enthousiaste reacties en we zagen het aantal kilometers in de Strava-groep rap stijgen.

Bijzondere bijdrage

wielerboekenveilingUiteindelijk hebben we EUR 1351 bij elkaar gefietst (en gedoneerd), waaronder een aantal zeer hoge bijdragen. Mirko Schrijvershof stak daar nog eens met kop en schouders boven uit met een bijdrage van EUR 200. Niet alleen heeft Mirko circa 1000 km gefietst, hij heeft daarbovenop ook een bijdrage gedaan vanuit het Twitter-account @wielerboek. Via dat account veilt hij wielerboeken die vaak gesigneerd zijn, voor het goede doel. Topper!

Tijdens de actie kregen we ook een bericht van Louis Schrijvers. Wellicht zou ABN AMRO Foundation iets kunnen betekenen voor deze actie voor Qhubeka. Het contact werd gelegd en dat bleek inderdaad een schot in de roos. De Foundation wilde graag meewerken voor EUR 20 pp.

Grote commitment

Verder was ik erg onder de indruk hoe soepel alle bijdrages verliepen. We hebben niemand achter zijn vodden hoeven zitten voor de bijdrage of voor het aanmelden bij de Foundation. Wat ik daaruit aflees, en ook uit de vele positieve reacties, is dat de commitment voor deze actie enorm is.

Ik denk dat we terug kunnen kijken op een mooie actie in deze coronaperiode. Het past ook goed bij het karakter van onze club: want zeg nou zelf, als er iets past bij ons, dan is het wel fietsen, en nog wel voor het doel om fietsen te verstrekken. Wat mij betreft voor herhaling vatbaar ?