Team ABN AMRO Red Bull Kop-Over-Kop

Geplaatst op 11-10-2016  -  Categorie: Ervaringen

Rbkok2Op zondagochtend 18 september om 10.14u startte Team ABN AMRO met de Red Bull Kop-Over-Kop ploegentijdrit. Een ploegentijdrit van 100km met een bijzondere opzet, er wordt niet als ploeg tegelijk gestart, er komt na gezette afstanden iedere keer één rijder bij. Zo start je dus met 1 man en finish je met 5. Hieronder de korte verslagen van de 5 helden die deze wedstrijd gereden hebben. In volgorde van starten. Met slogan en de door de organisatie gegeven titel behorende

 

Hans “Go Hard Or Go Home” de Boef – Kopman (100km)

Toen de oproep op de facebookpagina van AAFC kwam om deel te nemen aan de Red Bull Kop-Over-Kop, moest ik wel even nadenken. Tijdrijden is immers niet mijn meest favoriete discipline van het wielrennen… Omdat fietsmaatje Ayhan al snel ‘Ja’ zei, kon ik niet anders dan mezelf ook aanmelden. Gelukkig kwamen er al snel meerdere aanmeldingen en kon ik Wouter in de kleedkamer van de Fopp. ook nog even overhalen en waren we met 6 tot op het bot gemotiveerde renners.

 18 september, de dag waarop het ging gebeuren. Om 07:45u verzamelde we bij het NAC stadion. Immers om 08:30u moest iedereen met de bus naar zijn respectievelijke startplek. Omdat ik de starter was, kon ik bij het stadion blijven. Je merkte aan iedereen (inclusief mijzelf) dat er toch wel de nodige spanning/zenuwen heerste.

Om 10u ging ik naar de start. In het stadion van NAC… Hoe gaaf is dat!! In een hoek van het stadion was een starthelling gemaakt waar je werd weggeschoten. Hoewel de officiële starttijd 10:24u was, moest ik al 10 minuten eerder starten. Niet heel erg, 10 minder zenuwen opbouwen ;-)

Vanaf de start was het gelijk ritme zoeken en mijn hartslag die als gevolg van de start gelijk maximaal was weer stabiliseren. Maar gelijk volle bak gegaan, in de hoop dat met het aanhaken van de anderen enige ruimte voor herstel geboden zou worden…. Na 3 km had ik de man die voor mij gestart was al in het vizier… BAM! Dat is één, eerste morele oppepper was binnen. Niet veel later volgde nrs 2, 3, 4, 5 en zelfs een 6e wist ik nog in te halen. Met een gemiddelde van ruim 41 km/u kwam ik na 15km bij het eerste overnamepunt, waar Ayhan aanpikte. Even herstellen in zijn wiel behoorde nog niet tot de mogelijkheden, want hij trok gelijk flink door. Helaas ging het 5km later mis doordat ik een afslag mistte en ik moest omdraaien en een sprintje moest trekken om weer bij Ayhan te komen. Stom…….

Op 80km kwam ik ‘de man met de hamer’ tegen. Na een gelletje en wat harde woorden heb ik hem weer onverrichte zaken naar huis gestuurd. De rest van de race laat zich in de verslagen van de anderen lezen. Uiteindelijk zijn we met 39,1km/u gemiddeld gefinished, de snelste financiële instelling ;-). Gezien de beperkte voorbereiding, en het voor een aantal een eerste ervaring met tijdrijden een geweldige prestatie. Een waanzinnige ervaring en geweldige opzet. Zwaar, slopend en tegelijkertijd ook zo mooi om het met 4 anderen te mogen doen. Mannen bedankt voor deze mooie ervaring! Echt top!!

 Ik hoop volgend jaar weer mee te kunnen doen. Hoe mooi zou het zijn om met meerdere teams mee te doen. 2 heren teams en 1 dames/mixed team? Dat moet toch wel mogelijk zijn.. toch…?

 

Ayhan “de Kannibaal” Yavuz – alias De Stoemper 85km

Op zondagochtend stond ik toch wel nerveus bij het hek te wachten tot nummer 73 op het scherm verscheen als teken dat Hans inmiddels de eerste 15km had afgelegd. Toen ik inpikte moest ik wel wennen aan de snelheid. Niet goed genoeg ingefietst dus. Maar vanaf het moment dat we Pascal oppikten 20 km verderop begon het steeds beter te lopen. Voor een gelegenheidsformatie reden we sterk. We haalden naar het einde toe steeds meer teams in. Na de finish nog gezellig nagepraat over een fantastische ervaring. Volgend jaar weer met twee teams van ABN AMRO?

 

Pascal “Ride or Die” van de Kraats – alias De KlimmerRbkok1

Ineens was daar de mail van Peter van Apeldoorn waarin ik werd getipt door Allart van Zetten als potentieel deelnemer voor de Red Bull Kop over Kop.

 Allart die mijn snelheden in Strava regelmatig zag langskomen zag mij als kandidaat.

 Ik had het zelf niet voor elkaar gekregen een groepje bij elkaar te krijgen voor de Red Bull en had de inschrijving gemist.

Nadenken over dit verzoek??? Nee, direct een dikke YES.... zeker dat ik wil meedoen!!!

 En nu trainen. Hoe leren we elkaar kennen de mannen waren onbekende voor mij. Na de eerste poldertraining (Monstertijdrit parcour Almere) had ik al een goed gevoel dat het helemaal goed ging komen.

De dagen ervoor een gezonde spanning die langzaam opliep. Ik voerde deze nog extra op door nog wat leuke berichten in de app te zetten. (nog 24 uur te gaan etc. Sorry Wouter 

Zaterdag de racefiets brengen die de nacht overbleef op je startplek.

 En daar sta je dan op zondag op je startplek, 20 minuten warm rijden maar het scherm goed in de gaten houden
voor het moment dat je in het startvak moet gaan staan. De omroeper geeft de nummers aan van de renners die er aan komen. Je groepsnummer en je teamnaam worden omgeroepen alleen het ergste gebeurde........ Nu moesten ze toch wel omgeroepen worden nummer 73 team ABN AMRO bleef uit maar daar zag ik toch echt een ABN AMRO pakje langs flitsen.....Ayhan en Hans kwamen met 45km p/u langs. Met een vloek naar de omroeper zette ik vol de sprint in, vol adrenaline knalde ik met 60 km p/u naar ze toe. Gelukkig hadden ze het snel door en kon ik aanhaken. Na bijgekomen te zijn een prachtige wedstrijd gereden, afgezette wegen, applaus van het publiek, motoren die je begeleiden, de toevoegingen van Wouter en Robert, het fanatisme van Hans, wat gaaf. Voor een gelegenheidsgroep hebben we meer dan een topprestatie neergezet. Dank Mannen!!!

 

Wouter “No Pain No Glory” de Vries – De Meesterknecht

Ik was aangenaam verrast toen Hans vroeg of ik zin had om mee te doen met de Red Bull ploegentijdrit. Meteen sloeg ook de twijfel toe, na 1,5 jaar "rustig" aan gedaan te hebben, kwamen de spoken van conditie is niet goed, snelheid is weg. na twee goede groepstrainingen is er wat van die twijfel weggenomen. Uiteraard de dag voor de race de welbekende spanning, deze werd vergroot door de berichten op de groepsapp zoals nog 24 uur voor de start. Op de dag zelf was het wachten en nog eens wachten tot team 73 op het scherm verscheen.  Mooie wedstrijd, veel teams ingehaald, de pijn in de benen en longen, het publiek. Heerlijk.  Volgende keer met een meer specifieke voorbereiding een plaats bij de eerste 20.

 

Robert “Zo Hard Als De Raes” Gräffner – alias de Sprinter

Hier mijn stukje: "Ik fiets nu net een jaar en wilde wel eens mee doen met een wedstrijd. De Red Bull kop over kop race leek me daar zeer geschikt voor. Het begon met de eerste training in stromende regen samen met Ayhan, toen hij zijn tijdrit fiets tevoorschijn haalde moest ik wel even twee keer slikken. Ik dacht: 'nu heb ik met de echte mannen te maken'. Na een paar trainingen was ik er klaar voor en begon ik zenuwachtig te worden voor de grootte dag.

Toen het moment was aangebroken was het team 20 minuten sneller dan ik had gedacht. Dus ik begon vol adrenaline en zenuwen met fietsen. Juichende mensen langs de kant, begeleidende motoren, andere teams die we inhaalde en wind tegen met kruissnelheden tussen de 40-45 km/h heb ik alles gegeven wat ik had. Met een gemiddelde hartslag van 190 heb ik echt wel op mijn max gezeten. Wat was het toch een gaaf evenement!!! Volgende jaar zeker weer.